Fructele sunt o sursa de vitamine, ele nu trebuie excluse din alimentatie datorita cantitatii mari de glucoza. Pentru a maximiza efectul benefic, acestea trebuie mancate intr-un mod diferit.
Fructele trebuie mancate separat si nu in combinatie cu lipidele, nici cu proteinele. Si in nici un caz ca desert, dupa o masa copioasa. Iar aceasta teorie vine ca urmare a legilor chimiei digestiei. Cand sunt mancate in orice alta combinatie, fructele perturba digestia anumitor alimente si cu aceeasi ocazie isi pierd multe din calitatile (i.e. vitamine) pentru care au fost mancate.
De exemplu: amidonul, pentru a fi digerat, trebuie obligatoriu sa fie insotit de o enzima numita ptialina si care se secreta la nivelul salivei. Majoritatea fructelor au proprietatea de a distruge ptialina. De aici rezulta ca amidonul nu mai este digerabil in prezenta fructelor. Bolul alimentar ramane in stomac, unde va fermenta sub actiunea caldurii si a umezelii. Consecinta? Tulburari digestive, producerea de gaze si o anumita balonare.
Atunci cand fructele sunt consumate impreuna cu lipidele si proteinele (carne, branzeturi) ele raman blocate un anumit timp in stomac. Acest lucru se intampla deoarece carnea are proprietatea de a ramane mult timp in stomac, unde sufera o faza importanta in procesul de digestie. Din nou, fructele raman prizoniere in stomac, unde vor fermenta. Digestia va fi astfel perturbata.
Fructele trebuie consumate singure, de preferat pe stomacul gol. Dimineata de exemplu, cu jumatate de ora inainte de un mic dejun glucidic (cereale), si o ora inainte de un mic dejun lipidic oua, sunca, branza).
Fructele pot fi mancate si seara, la cel putin 2-3 ore dupa ce ati luat cina.
Fructele sunt recomandate sa fie mancate impreuna cu coaja ( dupa ce a fost spalat foarte bine ) deoarce aceasta ajuta la tranzitul intestinal. Coaja fructelor limiteaza puterea glicemica.
Arunca o privire peste Lista Fructelor si Indicele Glicemic asociat. Astfel vei putea alege usor fructe cu un indice glicemic scazut. Tabelul de mai jos poate fi ordonat alfabetic sau in functie de valoarea indicelui glicemic. Apasa pe sagetile fin dreptul coloanelor ‘Fructe’ sau ‘IG’.
Fructe | IG |
---|---|
Mar - Proaspat | 30 |
Mar - Uscat | 35 |
Mar - Piure (neindulcit) | 35 |
Mar - Suc | 40 |
Portocala | 35 |
Portocala - Suc Fresh | 45 |
Banana - nu foarte coapta | 35 |
Banana - Coapta | 55 |
Plantain - Banana pt Gatit Proaspata | 45 |
Kiwi | 50 |
Fructul Pasiunii | 30 |
Lamaie - Suc sau Proaspata | 20 |
Grapefruit - Fruct Proaspat | 25 |
Grapefruit - Suc Fresh | 45 |
Rodie - Fruct | 35 |
Ananas - Fruct Proaspat | 50 |
Ananas - Conserva | 50 |
Ananas - Suc (neindulcit) | 50 |
Plantain - gatita | 70 |
Write a Reply or Comment: